Česká plodina, která rostla u cest, kolem lesů a polí, na loukách i poblíž našich domovů. Bez černý jistě každý moc dobře zná, i přesto, že v posledních letech jej vídáme čím dál tím méně, což je velká škoda. Naštěstí existují stále v česku firmy, které s ním pracují a díky tomu vytváří ryze českou poctivou šťávu právě z bezových květů. Bílý až světle žlutý krásně rozvinutý květ voní široko daleko. Poznáte ho už z dálky díky své pronikavé vůni.
Tyto květy sbíraly naše babičky každým rokem, aby z nich mohly děla typický sirup. V minulosti bylo totiž běžné, že si všechno lidé vyráběli v domácích podmínkách. Bylo to normální a to možná ani nevěděli, jak je to zdravé.
Bezová šťáva Nakliceno má poctivé složení.
Bezové sirupy jsou bez bílého cukru. Pochází z Jižní Moravy. Tam je produkují s láskou a pochopením. Moc dobře chápou, že domácí je holt domácí a proto se stále snaží udržet tuto typickou výrobu. Vyrábí sirup způsobem macerování. To znamená studeným způsobem. Květy bezu černého se macerují ve vodní lázni. Do tohoto výluhu se přidá kvalitní hnědý třtinový cukr, tím se výrobek přirozeně zakonzervuje.
Tato česká výroba splňuje veškeré předpoklady pro BIO výrobu. Našich tuzemských výrobků si díky tomu můžeme ještě více vážit. Sirup se vyrábí čistě z květů pěstovaných u nás v BIO kvalitě.
A proč je zdravý?
Zejména díky svým účinkům. Obsahuje totiž spoustu cenných látek, nejrůznější antioxidanty a enzymy.
A jak ho použít? Můžete typickým a osvědčeným způsobem na „šťávu“. To znamená, že sirup smícháte s vodou a užijete si jeho typickou chuť. Je vhodný také pro všechny zastánce zdravé výživy. Použít se dá i při vaření. Zejména na sladké dezerty, vhodný je k palačinkám, do sladkých kaší, pudinků, dezertů, koktejlů.
V létě s ním můžete vytvořit ledový nápoj. Staří pár kostek ledu, trocha fantazie, sirup s vodou a třeba přidané nějaké ovoce na plátky a máte hned příjemný letní fresh.
Jakmile jej otevřete, skladujte ho v ledničce, aby vám déle vydržel. Tak si uchová všechny své vitamíny a cenné látky.